Ballina Bota Si do t’ia dorëzojë Trump ‘valixhen bërthamore’ Bidenit, pasi personalisht nuk do...

Si do t’ia dorëzojë Trump ‘valixhen bërthamore’ Bidenit, pasi personalisht nuk do të jetë i pranishëm në inaugurim?

14

Presidenti Donald Trump nuk do të jetë i pranishëm të mërkurën për të parë se si pasardhësi i tij Joe Biden do të bëjë betimin në detyrën e tij të re, por mungesa e tij do të ketë “pak” ndikim në atë që mund të jetë një nga momentet më të rëndësishme të Ditës së Inaugurimit, dorëzimin e “valixhes bërthamore”.

Sipas CNN, përcjell Telegrafi, “valixhja”, e cili përmban pajisjet që Trump do të përdorte për të vërtetuar urdhrat e tij dhe për të nisur një sulm bërthamor, bartet nga një ndihmës ushtarak i cili shoqëron presidentin në çdo kohë – deri në sekondën që ai lë zyrtarisht detyrën më 20 janar.

Në mënyrë tipike, kjo “valixhe bërthamore” do t’i dorëzohej një ndihmësi tjetër ushtarak që qëndron në ose afër stendës së shikimit të inaugurimit ndërsa Biden bën betimin e tij për zyrën.

Por të mërkurën, ky shkëmbim do të ndodhë pak më ndryshe pasi Trump pritet të largohet nga Uashingtoni, DC, për në Florida – përpara ceremonisë së inaugurimit të Biden.

“Valixhja bërthamore” ka të ngjarë të udhëtojë me të, thonë ekspertët, që do të thotë se do të ketë të paktën dy “valixhe” në vende të ndryshme, duke paraqitur një sfidë unike për të siguruar transferimin e autoritetit pa probleme.

Gjithsesi, shkruan CNN, përcjell Telegrafi, ndërsa ai proces mund të ndodhë pak më ndryshe se sa në vitet e kaluara, ekzistojnë masa mbrojtëse për të siguruar një tranzicion pa ndërprerje të kontrollit bërthamor nga një president tek tjetri, pavarësisht nga rrethanat, sipas Stephen Schwartz, një koleg i vjetër jorezident në Buletini i Shkencëtarëve Atomikë.

Dorëzimi i ‘valixhes’

Në kundërshtim me atë që është “e njohur”, “valixhja bërthamore” nuk përmban një buton ose kode që mund të lëshojnë automatikisht një armë bërthamore, por në vend të kësaj ka pajisjet dhe autoritetet që Presidenti do të përdorte për të urdhëruar një sulm.

“Ekzistojnë të paktën tre deri në katër ‘valixhe identike’: një ndjek presidentin, tjetra ndjek zëvendëspresidentin dhe një tradicionalisht caktohet për të mbijetuarin e caktuar në ngjarje si inaugurimet dhe fjalimet”, sipas Schwartz.

“Më 20 janar, [valixhet shtesë] do të jenë jashtë qytetit diku me të caktuarit e tyre, duke lënë vetëm valixhen e [zëvendëspresidentit Mike] Pence nëse Zyra Ushtarake e Shtëpisë së Bardhë nuk ka përgatitur (ose tashmë ka në dorë) një tjetër rezervë për Biden”, ka thënë ai për CNN, përcjell Telegrafi.

Për më tepër, nga presidenti kërkohet të mbajë me vete një “kartë plastike” të njohur si “biskota” në çdo kohë.

Kjo pajisje përmban kode alfanumerike që përdoren për të identifikuar pozitivisht presidentin, i cili mban autoritetin e vetëm ligjor për të autorizuar një lansim bërthamor.